Máglyarakás
Hozzávalók:
- 30x40 cm-es tepsi, 12 nagy szelet (10x10-es)
- 10 kifli (legjobb a vajaskifli, vagy egy mazsolás kalács)
- 1 liter tej
- 8 tojás
- 12 evőkanál cukor
- 2 evőkanál rum
- 1 teáskanál citromlé
- 2 evőkanál darált dió vagy mandula
- 1 evőkanál zsemlemorzsa vagy édesmorzsa
- 1 evőkanál baracklekvár
- 1,5 kg alma (tisztítás előtt ennyi)
- őrölt fahéj
- A kifliket felkarikázom.
- A tojásokat szétválasztom. A sárgájákhoz adok 7 evőkanál cukrot, a rumot, majd fokozatosan 1 liter tejjel elkeverem.
- A tojásos tejet a kiflire öntöm, és hagyom ázni kb. negyedóráig. Egyszer-kétszer fakanállal átforgatom.
- Eközben megpucolom az almákat, lereszelem.
- Egy tepsit kikenek vastagon vajjal, zsemlemorzsával megszórom. A sütőt begyújtom 220 fokra.
- Beleöntöm a tepsibe az ázott kiflit, és egyenletesen elterítem. Rászórom a diót és ráhalmozom az almát is. 3 evőkanál cukorral megszórom és egy teáskanál fahéjjal is egyenletesen meghintem.
- A tepsit a bemelegített sütőbe tolom, és 40 percig sütöm.
- A tojásfehérjéket felverem habnak, majd beleadom a citromlevet, és még további 2-3 perc alatt nagyon kemény habot verek. Ekkor beleszórok 2 evőkanál cukrot, és azzal is verem a habot tovább 1-2 percet. Végül 1 evőkanál sárgabaracklekvárt is adok hozzá, azzal is átmixelem. Eddigre a hab fényes, és annyira kemény, hogy késsel "szeletelhető".
- Kiveszem a tepsit, a hőmérsékletet leveszem 180 fokra, és a habot evőkanállal az almára osztogatom. Egy késsel szétkenem egyenesre, de vigyázva, nem nyomom agyon a habot. Majd egy villával megcsíkozom a tetejét.
- Betolom a 180 fokos sütőbe, és addig sütöm, míg aranybarnára pirul a hab teteje. Azonnal melegen egy recés késsel bevagdosom a hab tetején a szeletelés helyét, majd hagyom langyosra hűlni (kb. 20 perc). Ekkorra viszonylag jól szeletelhető lesz. Óvatosan szeleteket vágok, a széleken is fellazítom, lapáttal alányúlva veszem ki őket, s tálalom.
Másnap még finomabb! :)