Egyszerű házi sajt: Paneer
Hozzávalók:
- 10l friss tehén tej
- citromsav vagy frissen facsart citromlé (vagy 10 kiskanál alma/bor ecet)
A tejet felmelegítem 86°C-ra (nem forralom) és szép lassan hozzáadom a citromsavat. Jól elkeverem, elzárom alatta a tüzet és hagyom kb. 15 percet pihenni, ezalatt szépen kettéválik a tejsavó és a sajt fehérje. Előkészítek egy szűrőt és egy nagy lábast alá, amibe sűrű szövésű vásznat teszek, beleszedem a rögöket és kb. 15 percig hagyom csepegni. Minél tovább hagyom, annál több nedvesség távozik belőle, így tudok játszani az állagával. Utána sajtprés formákba szedem és ráteszem a nehezéket. A tejsavót sokféle képen felhasználhatjuk: kenyérsütés, péksütik, virágokhoz higítva, csak úgy inni, háziállatoknak stb.
Általában este szoktam megcsinálni és reggel borítom ki a formából, azonnal fogyasztható. Kb. egy hétig áll el hűtőben, minden nap más és más állagot és ízt kap. A tehenész akitől a tejet veszem azt mondta, Ők lefagyasztják, ha sok lesz és kiolvadás után ugyan olyan friss íze lesz.
Legutoljára úgy jártam, hogy másnapra hagytam a sajtkészítést, a két 5 literes kannámat kint hagytam a konyhakövön és megaludt a tejem. No ilyenkor sincs semmi baj, lett belőle túró :) Lábasba töltöttem, felmelegítettem, adtam hozzá pici citromsavat de szerintem hanyagolható is mert megvan a maga savanykássága és szépen kirögösödne anélkül is. Mindent ugyan úgy kell csinálni mint a fenti leírásban, csak vigyázni kell, hogy ne csöpögtessük túl mert akkor száraz lesz a túrónk. 10 liter tejből lett 1 és 1/2 kg túró :)
Ha edényekben lett volna a konyhapulton direkt aludni hagyni, akkor 1-2 napon belül megalszik és a tetejéről óvatosan kanállal le lehet szedni a tejfölt, azután jön a felmelegítés.
Ez egy természetes natúr sajt, mindenféle fűszerezéstől mentes, de mielőtt formákba rakjuk ízesíthetjük bátran zöldfűszerrel/chilivel/ vagy amihez kedvünk van :) Sózni nem szoktam és amíg fazékban van felesleges is, mert nem marad meg a sajt íze, így érződik a természetes íze és egészségesebb is! :) Készíthetjük úgy is, hogy adunk hozzá a sav mellett 1liter natúr joghurtot is.