2017. nov 07.

Házi kenyér

írta: KanKa6
Házi kenyér

Boros Valéria receptje

Hozzávalók:

  • sütés előtti este:
  • 40dkg BL80 liszt
  • 1dkg friss élesztő
  • 3dl víz

A hozzávalókat fakanállal galuskaszerűen összekeverem egy kelesztőtálban és másnapig a konyhapulton hagyom. Ha nincs kelesztőtál, egyszerűen csak letakarom egy konyharuhával.

További hozzávalók:

  • 60dkg BL80 liszt
  • 2dkg só
  • 2dkg friss élesztő
  • 3dl víz
  1. Másnap hozzáadom a további hozzávalókat és összedagasztom géppel, de lehet kézzel is. Akkor jó, ha elválik a dagasztó falától és egy gombóccá válik, ha szükséges lehet vizet adni hozzá, ez mindig liszt függő.
  2. Kétszer 40 percig kelesztem, ez azt jelenti, hogy közben át kell dagasztani egy picit. A második 40 perc letelte után begyújtom a sütőt, 250 fokra állítom.
  3. Megformázom a veknit.

    Úgy szoktam, hogy kilapogatom, jobbról behajtom a közepéig, majd balról is, a két végén háromszögbe is behajtom, majd a végéről elkezdem feltekerni úgy, hogy minden tekerést lenyomkodok a kezemmel. Szép vekni lesz belőle.

  4. Mehet a jénaiba, itt még 20 percet kelesztem, bemetszem, kinek hogy tetszik, lehet hosszába-keresztbe, jó alaposan lespriccelem vízzel, a jénai tetejét is. Mehet a sütőbe, mikor szépen pirulgat leveszem a tetőt és még 15 percig sütöm. A jénaiba tenni kell szilikonos sütőpapírt, hogy ne ragadjon bele!

222.jpg

bred.jpg

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Szólj hozzá