Házi kenyér
Boros Valéria receptje
Hozzávalók:
- sütés előtti este:
- 40dkg BL80 liszt
- 1dkg friss élesztő
- 3dl víz
A hozzávalókat fakanállal galuskaszerűen összekeverem egy kelesztőtálban és másnapig a konyhapulton hagyom. Ha nincs kelesztőtál, egyszerűen csak letakarom egy konyharuhával.
További hozzávalók:
- 60dkg BL80 liszt
- 2dkg só
- 2dkg friss élesztő
- 3dl víz
- Másnap hozzáadom a további hozzávalókat és összedagasztom géppel, de lehet kézzel is. Akkor jó, ha elválik a dagasztó falától és egy gombóccá válik, ha szükséges lehet vizet adni hozzá, ez mindig liszt függő.
- Kétszer 40 percig kelesztem, ez azt jelenti, hogy közben át kell dagasztani egy picit. A második 40 perc letelte után begyújtom a sütőt, 250 fokra állítom.
- Megformázom a veknit.
Úgy szoktam, hogy kilapogatom, jobbról behajtom a közepéig, majd balról is, a két végén háromszögbe is behajtom, majd a végéről elkezdem feltekerni úgy, hogy minden tekerést lenyomkodok a kezemmel. Szép vekni lesz belőle.
-
Mehet a jénaiba, itt még 20 percet kelesztem, bemetszem, kinek hogy tetszik, lehet hosszába-keresztbe, jó alaposan lespriccelem vízzel, a jénai tetejét is. Mehet a sütőbe, mikor szépen pirulgat leveszem a tetőt és még 15 percig sütöm. A jénaiba tenni kell szilikonos sütőpapírt, hogy ne ragadjon bele!