2019. sze 24.

Házi ketchup

írta: KanKa6
Házi ketchup

Rupáner-konyha

Hozzávalók:

  • 2 kg friss paradicsom
  • fél bögre kristálycukor (8 dkg)
  • negyed bögre 10%-os ételecet (60-70 ml)
  • 1 mokkáskanál só
  • +egy negyed bögre víz a főzéshez

 

Elkészítés:

  1. A paradicsomokat négybe vágjuk, és egy nagyobb lábasba tesszük, ráöntünk negyed bögre vizet, lefedjük, majd 8-10 percig forraljuk. Közben maradjon lefedve, és csupán egyszer-kétszer keverjük át. Mehet maximum fokozaton a forralás. És a paradicsomot nem kell sem hámozni, sem a csumáját kivágni! Mehet szőröstül, bőröstül.
  2. Ezután egy botmixerrel pürésítjük, jó krémesre.
  3. Ezután az egészet egy szűrőn átpasszírozzuk, hogy szép, selymes ketchupot kapjunk. Én lassúprésen engedtem át.
  4. Mehet egy szélesebb aljú fazékba, hozzá a cukor, az ecet és a só, majd egy kb. 30 perces forralás következik. Ne fedjük le, hadd távozzon a gőz. És zubogjon, nagyon, én maximum főztem, hipp-hopp besűrűsödött. Ezért válasszunk magas falú fazekat, hogy ne fröcsögjön ki, és széleset, széles aljút, hogy a gőz minél nagyobb felületen keresztül távozzon!
  5. Végezzünk tányérpróbát. Ez azt jelenti, hogy egy tiszta tányérra cseppentünk a paradicsomból, és ha nem folyik jobbra-balra, ha megdöntjük, akkor kész vagyunk. Ha nem, akkor még forraljuk picit. Lehet, hogy egy kicsit levesesebb volt a paradicsomunk.
  6. Ha nem érezzük kellőképpen savanykásnak, akkor adjunk hozzá még egy kanál ecetet, és forraljuk össze. Ha a paradicsom nem volt elég édes, akkor cukrot kívánhat, ha sós szájúak vagyunk, akkor sót. És egy utolsó tipp: csípős ketchupot is készíthetünk, adjunk hozzá egy mokkáskanál chili-port.
  7. Kihűtjük, és hűtőben tároljuk. Vagy még forrón üvegekbe töltjük, lezárjuk, és fejreállítjuk őket, majd dunsztba tesszük.

Én 5x-ös adaggal kezdtem, ennek a végeredménye látható a képen.

p5.jpg

p1.jpg

p2.jpg

p3.jpg

p4.jpg

Szólj hozzá