Házi ketchup
Rupáner-konyha
Hozzávalók:
- 2 kg friss paradicsom
- fél bögre kristálycukor (8 dkg)
- negyed bögre 10%-os ételecet (60-70 ml)
- 1 mokkáskanál só
- +egy negyed bögre víz a főzéshez
Elkészítés:
- A paradicsomokat négybe vágjuk, és egy nagyobb lábasba tesszük, ráöntünk negyed bögre vizet, lefedjük, majd 8-10 percig forraljuk. Közben maradjon lefedve, és csupán egyszer-kétszer keverjük át. Mehet maximum fokozaton a forralás. És a paradicsomot nem kell sem hámozni, sem a csumáját kivágni! Mehet szőröstül, bőröstül.
- Ezután egy botmixerrel pürésítjük, jó krémesre.
- Ezután az egészet egy szűrőn átpasszírozzuk, hogy szép, selymes ketchupot kapjunk. Én lassúprésen engedtem át.
- Mehet egy szélesebb aljú fazékba, hozzá a cukor, az ecet és a só, majd egy kb. 30 perces forralás következik. Ne fedjük le, hadd távozzon a gőz. És zubogjon, nagyon, én maximum főztem, hipp-hopp besűrűsödött. Ezért válasszunk magas falú fazekat, hogy ne fröcsögjön ki, és széleset, széles aljút, hogy a gőz minél nagyobb felületen keresztül távozzon!
- Végezzünk tányérpróbát. Ez azt jelenti, hogy egy tiszta tányérra cseppentünk a paradicsomból, és ha nem folyik jobbra-balra, ha megdöntjük, akkor kész vagyunk. Ha nem, akkor még forraljuk picit. Lehet, hogy egy kicsit levesesebb volt a paradicsomunk.
- Ha nem érezzük kellőképpen savanykásnak, akkor adjunk hozzá még egy kanál ecetet, és forraljuk össze. Ha a paradicsom nem volt elég édes, akkor cukrot kívánhat, ha sós szájúak vagyunk, akkor sót. És egy utolsó tipp: csípős ketchupot is készíthetünk, adjunk hozzá egy mokkáskanál chili-port.
- Kihűtjük, és hűtőben tároljuk. Vagy még forrón üvegekbe töltjük, lezárjuk, és fejreállítjuk őket, majd dunsztba tesszük.
Én 5x-ös adaggal kezdtem, ennek a végeredménye látható a képen.