2017. dec 30.

Bejgli

írta: KanKa6
Bejgli

Hozzávalók: 2 rúdhoz

  • 50dkg liszt
  • 4dkg porcukor
  • csipet só
  • 10dkg zsír
  • 10dkg szobahőmérsékletű vaj
  • 2dkg friss élesztő
  • 2dl langyos tej
  • 2 tojás sárgája
  • 1 citrom reszelt héja

A diós töltelékhez:

  • 15dkg darált dió
  • 0,8dl tej (80ml)
  • 8dkg cukor
  • 1cs vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 5dkg mazsola
  • 1 evőkanál rum

A mákos töltelékhez:

  • 15dkg darált mák
  • 0,8dl tej
  • 8dkg cukor
  • 1 alma

+1 tojás

Elkészítés:

  1. A diós töltelékhez felforrósítjuk a tejet egy lábasban, közben jól elkeverjük benne a cukrot. Majd elzárjuk alatta a lángot, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, az előzőleg megmosott és rumba áztatott mazsolát, a citrom héját és a darált diót - összekeverjük és félre tesszük.
  2. A mákos töltelékhez is felforrósítjuk a tejet, közben jól elkeverjük benne a cukrot, majd elzárjuk alatta a lángot, hozzáadjuk a darált mákot és a meghámozott, reszelt almát - összekeverjük és félre tesszük.
  3. A tésztához a tejben felfuttatjuk az élesztőt. A lisztben elkeverjük a sót, a porcukrot, a reszelt citrom héját, elmorzsoljuk benne a zsírt és a vajat, hozzáadjuk a tojások sárgáját, majd a felfuttatott élesztős tejet és összegyúrjuk. Picit zsíros, de nem ragacsos tésztát kapunk! A lényeg, hogy jól kezelhető, könnye nyújtható legyen! (Ha kicsit keménynek érezzük, adhatunk hozzá pici tejet, vagy ha kicsit ragacsos, akkor adjunk hozzá pici lisztet.) Nem kell pihentetni és keleszteni!
  4. A tésztát két egyenlő gombóccá alakítjuk. Kinyújtjuk az egyiket kb. 30x40 cm-es téglalapra (kivételesen nem lisztezzük be a gyúrótáblát a tésztanyújtáshoz!), egyenletesen megkenjük a diós töltelékkel a kinyújtott tésztát (a felső részénél 2 cm részt kihagyunk, nem teszünk tölteléket, hogy feltekerés közben ne jöjjön ki a töltelék és könnyen össze lehessen tekereni). A tészta két végét felhajtjuk a töltelékre (lásd az alsó képen), majd feltekerjük a bejglit és sütőpapíros tepsire tesszük. (A hajtás rész alulra kerüljön.)
  5. A mákos bejglivel ugyanúgy járunk el, mint a dióssal: kinyújtjuk a tésztát téglalapra, megkenjük a mákos töltelékkel egyenletesen, feltekerjük ugyanolyan módon és a sütőpapíros tepsire tesszük a diós bejgli mellé. Egymástól kicsit távolabb, mert sütés közben kelni fognak.
  6. Lekenjük a bejgliket a tojás sárgájával, majd a tepsivel együtt betesszük a hűtőbe kb. 40-45 percre. Amikor megszáradt a tojássárgája a bejglin, lekenjük a tojások fehérjével is, majd visszatesszük a hűtőbe kb. 30 percre.
  7. Ha megszáradt a tojások fehérje is a tészta tetején, akkor jó mélyen megszurkáljuk mindkét bejglit egy hústűvel (vagy tiszta fogpiszkálóval) a két oldalán is és a tetején is (a tetején is 4-5 helyen, a két oldalán is 4-5 helyen), hogy sütés közben tudjon távozni a gőz és ne repedjen szét.
  8. Előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 25-30 perc alatt megsütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet.) Ne süssük túl!

Sajnos az első próbálkozás szétrepedt és a tölteléket is elszúrtam, mert 8dl tejet használtam a dióhoz :) de tettem hozzá 2cs vaníliás pudingot és rottyanásig főztem, utána kelyhekbe szedtem. Egy adag keksz, rá krém, keksz, krém és így tovább amíg el nem fogyott. Amikor megpuhult a keksz és eléggé lehűlt, tejszínhabbal tálaltam.

img-3196.JPGimg-3191_1.JPG555.jpg

img-3189.JPG

img-3190.JPG

Szólj hozzá