Klasszikus túrógombóc
Hozzávalók:
- 50dkg házi túró
- 3 nagy tojás
- 2dl búzadara (vagy zabpehely)
- 2ek. olaj
- 10dkg zsemlemorzsa
- csipet só
- porcukor
- tejföl
- A túrót áttörjük villával, majd összegyúrjuk a tojásokkal és a búzadarával. Egy csipet sót adunk hozzá és 3-4 órát hagyjuk állni a hűtőben, hogy megdagadjon a búzadara.
- Vizes kézzel kisebb gombócokat formázunk belőle, majd sós, lobogó vízben kb. 5 perc alatt megfőzzük. Akkor főtt meg, ha feljön a víz tetejére és körbe-körbe forogva táncol a fazékban.
- A zsemlemorzsát aranybarnára pirítjuk az olajon, keverünk bele porcukrot és beleforgatjuk a lecsepegtetett gombócokat.
- A tejfölt kikeverjük ízlés szerint porcukorral, tehetünk bele 1 csomag vaníliás cukrot is és ezzel locsoljuk meg a gombóckáinkat.
Legközelebb kevesebb darával fogom kipróbálni, vagy nedvesebb túróval, nem volt száraz, de lehetne picit könnyebb az állaga.