2019. okt 03.

Szilva lekvár

írta: KanKa6
Szilva lekvár

Hozzávalók:

  • szilva minimum felezve
  • cukor ízlés szerint (a hagyományos szilva lekvár nem tartalmaz hozzáadott cukrot)
  • Dzsemfix 3:1 (a hagyományos sz.l. ezt sem tartalmazza ;) )
  • fahéj

Elkészítés:

  1. A megmosott szilvákat kimagozom, megszórom a cukorral, fahéjal és Dzsemfixel, majd felteszem főzni.
  2. Folyton kevergetem és amikor levet engedett és rottyant egyet, leveszem a tűzről és botmixerrel eldolgozom.
  3. Ezután a dzsemfix miatt csak 5 percet kellene főzni, de szilváról lévén szó, addig főztem míg szépen besötétedett, közben magától is sűrűsödött.
  4. Csírátlanított üvegekbe színültig szedem, lezárom és fejtetőre állítva dunsztban hagyom kihűlni.

A hagyományos lekvárfőzésnek az volt a lényege, hogy órákig főzték a gyümölcsöt, amíg el nem érték a kellő állagot és utána ment a dunyhába, hogy szép lassan hűljön ki. Így tartósítottak, ami a mai napig szépen működik.

 

Szólj hozzá