Boldogasszony tenyere

♥ Ami a konyhámban történik ♥

2019. okt 04.

Tojásos nokedli

írta: KanKa6
Tojásos nokedli

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 2 tojás
  • 2 dl víz
  • 2 dl tej
  • 1,5 tk só
  • 4-5 liter víz, 1 ek só
  • 5 dkg vaj
  • 6-7 tojás a tetejére

Elkészítés:

  1. A vizet a sóval felteszem forrni.
  2. A tojásokat felverjük, hozzáöntjük a liszt felét és a többi hozzávalót.
  3. Fakanállal jól összedolgozzuk, ha már egynemű, fokozatosan hozzáadom a maradék lisztet.
  4. Addig keverem, amíg a tészta hólyagos nem lesz.
  5. A nokedlit, 2-3 adagban a forrásban lévő vízbe szaggatom.
  6. Amikor feljön a víz felszínére, leszűröm és a teflon bevonatú serpenyőben megolvasztott vajra dobom.
  7. Ha az összes nokedli a serpenyőben van, átforrósítom és a felvert tojásokat több adagban hozzáadom.
  8. 2-3 percig forgatom, majd a tűzről levéve kb.10 percig állni ...
Tovább Szólj hozzá

2019. okt 04.

Pöfeteg keksz

írta: KanKa6
Pöfeteg keksz

Mini Brownie

Hozzávalók:

  • 36 dkg cukor
  • 30 dkg liszt
  • 10dkg kakaópor
  • 10 dkg vaj
  • 4 tojás
  • 1 cs vaníliás cukor
  • fél tk sütőpor
  • csipet só
  • forgatáshoz 6 dkg porcukor

Elkészítés:

  1. A lisztet keverd össze a sóval, a sütőporral, a cukorral, a vaníliás cukorral és a kakaóval.
  2. Morzsold hozzá a felkockázott, hideg vajat, majd rakd hozzá a felvert tojásokat.
  3. Az egészet jól gyúrd össze. Tedd a hűtőbe legalább egy órára.
  4. Formázz belőle körülbelül háromcentis golyókat. Kicsit lapítsd el, és forgasd a porcukorba.
  5. Rendezd a kekszeket egy sütőpapírral bélelt tepsibe, egymástól nagyobb távolságra, hiszen sütés közben tovább nőnek.
  6. Tedd 180 fokra előmelegített sütőbe, és süsd meg 10-12 perc alatt.
  7. Amikor kiszeded ...
Tovább Szólj hozzá

2019. okt 03.

Szilva lekvár

írta: KanKa6
Szilva lekvár

Hozzávalók:

  • szilva minimum felezve
  • cukor ízlés szerint (a hagyományos szilva lekvár nem tartalmaz hozzáadott cukrot)
  • Dzsemfix 3:1 (a hagyományos sz.l. ezt sem tartalmazza ;) )
  • fahéj

Elkészítés:

  1. A megmosott szilvákat kimagozom, megszórom a cukorral, fahéjal és Dzsemfixel, majd felteszem főzni.
  2. Folyton kevergetem és amikor levet engedett és rottyant egyet, leveszem a tűzről és botmixerrel eldolgozom.
  3. Ezután a dzsemfix miatt csak 5 percet kellene főzni, de szilváról lévén szó, addig főztem míg szépen besötétedett, közben magától is sűrűsödött.
  4. Csírátlanított üvegekbe színültig szedem, lezárom és fejtetőre állítva dunsztban hagyom kihűlni.

A hagyományos lekvárfőzésnek az volt a lényege, hogy ...

Tovább Szólj hozzá

2019. okt 03.

Szilva befőtt

írta: KanKa6
Szilva befőtt

Hozzávalók:

  • szilva (egészben vagy magozva)
  • üvegenként 2 ek cukor
  • fahéj (1 tk vagy egy darabka egész)
  • szegfűszeg

Elkészítés:

  1. Megmosom a szilvákat és csírátlanított üvegekbe teszem őket.
  2. Hozzáadom a cukrot, a fahéjat, 4-5 szegfűszeget és felöntöm vízzel az üveget. Nem peremig, mert engedni fog egy kis levet.
  3. Ezután lezárom és befőzőautomatában 90/30-on dunsztolom.

 

Tovább Szólj hozzá

2019. okt 02.

Ecetes szilva

írta: KanKa6
Ecetes szilva

Mautner Zsófi receptje

Hozzávalók: 2 üveghez

  • 65 dkg szilva (inkább keményebb, nem baj ha itt ott zöld még, sőt!)
  • 3 dl víz
  • 3 dl alma ecet (lágyabb ecettel jobb)
  • 2 ek só
  • 3 ek nádcukor

Fűszerezés:ez a hagyományos, de bátran lehet kísérletezni egzotikusabb fűszerekkel is.

  • babérlevél
  • koriandermag
  • szegfűbors

Elkészítés:

  1. A szilvákat alaposan megmossuk és egy hústűvel megszurkáljuk, így könnyebben átjárja majd a fűszerezés.
  2. Csírátlanított üvegekbe tesszük őket és utána a fűszereket is beleszórjuk közé.
  3. A vízből, cukorból, sóból, ecetből szirupot főzünk és felöntjük vele az üvegeket színültig, majd lezárjuk és fejtetőre állítva dunsztban hagyjuk kihűlni.

Videó recept: ...

Tovább Szólj hozzá

2019. okt 02.

Ír almatorta

írta: KanKa6
Ír almatorta

Hozzávalók:

  • 5-6 nagy alma
  • 15dkg vaj
  • 12dkg cukor
  • 3 tojás
  • 18dkg liszt
  • 1/2 cs sütőpor
  • 1 cs vaníliáscukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 csipet só
  • 1ek. rum

Elkészítés:

  1. A hámozott almát szeletekre vágjuk.
  2. A vajat a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük.
  3. Lassanként hozzáadjuk a tojásokat, majd a sütőporos lisztet, citromhéjat, sót és a rumot.
  4. Belekeverjük az almaszeleteket. Több lesz az alma, mint a tészta.
  5. Vajazott, lisztezett formába öntöm, 180°-on kb. 1 óráig sütöm.

img-8038.JPG

Tovább Szólj hozzá

süti beállítások módosítása